A A A K K K
для людей із порушенням зору
Смирновська громада
Запорізька область, Пологівський район

Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України

Дата: 22.02.2024 08:38
Кількість переглядів: 57

 Інсультце важке захворювання, яке виникає, коли кровоносна судина у головному мозку закупорюється тромбом або розривається. Через це клітини певної частини мозку гинуть і це призводить до смерті людини або інвалідизації. 

 За даними ВООЗ, інсульт – друга причина смерті людей старше 60 років і п’ятасеред людей віком 15-59 років. Щороку понад 100 тисяч українців втрачають життя через інсульт, третина з них – молодше 65 років. Тяжкі наслідки інсульту лягають тягарем не лише людину, яка переносить захворювання, а й на членів родини та суспільство загалом.

 Види інсультів:

- Ішемічний – 85% усіх інсультіввиникає при закупорці кровоносної судини, що постачає кров до мозку.

- Геморагічний – 15% усіх випадківвиникає, коли розривається ослаблена судина, при цьому кров потрапляє в навколишні тканини мозку та стискає їх.

 Основні симптоми інсульту, які має знати кожен, за першими літерами виділених слів, складаються в абревіатуру МОЗОК, яку легко запам’ятати:

- нерозбірлива Мова або нерозуміння слів

- асиметрія Обличчя

- Запаморочення, втрата рівноваги

- погіршення зору – в одному чи обох Очах

- слабкість чи оніміння Кінцівок, частіше з однієї сторони.

 Дії, при наявності хоча б одного із симптомів інсульту:

- негайно викличте бригаду екстреної медичної допомогителефонуйте 103

- розкажіть диспетчеру про характерні симптоми інсульту у людини

- дозвольте госпіталізацію постраждалого у профільний заклад охорони здоров’я.

 Як знизити ризик розвитку інсульту:

 Контролюйте рівень артеріального тиску - знайте свої показники, своєчасно звертайтесь до лікаря та приймайте медичні препарати за його призначенням.

 Візьміть під контроль рівень цукру та холестерину – співпрацюйте зі своїм лікарем, проходьте обстеження, дотримуйтесь призначеного лікування.

 Тримайте свої серцево-судинні захворювання під контролем.

 Відмовтесь від вживання тютюнових виробів.  

 Приділяйте принаймні 150 хв на тиждень фізичній активності помірної інтенсивності. Виконуйте вправи для зміцнення м’язів, щонайменше 2 рази на тиждень

Не зловживайте алкогольними напоями.

 Обирайте здорову їжу. Споживайте 400-600 г свіжих овочів та фруктів на добу. Обмежте вживання їжі з високим вмістом насичених жирів і трансжирів  (фастфуд, випічка, смажені страви, копченості), солодких напоїв, солі до 1 ч. ложки на добу. Стосовно свого раціону та вибору будь-якої дієти обов’язково консультуйтесь з лікарем!

Будьте свідомими та відповідальними за своє здоров’япроходьте необхідні обстеження, дотримуйтесь призначеного лікування. І пам’ятайте, запобігти інсульту легше, ніж його лікувати та долати негативні наслідки! Дотримуйтесь засад здорового способу життя.

Час обирати здоров’я!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора