A A A K K K
для людей із порушенням зору
Смирновська громада
Запорізька область, Пологівський район

Охорона праці медичних працівників

Дата: 25.10.2021 14:20
Кількість переглядів: 524

  Фото без опису      Система охорони здоров'я сьогодні - це тисячі лікувально-профілактичних, аптечних, санітарно-епідеміологічних установ, десятки науково-дослідних інститутів, центрів, вищих і середніх навчальних закладів, в яких експлуатується різне обладнання, комунікації, електроустановки, котельні, ліфти, водопровідно-каналізаційне господарство, технологічне обладнання харчоблоків та пралень, автотранспорт, посудини, що працюють під тиском, різноманітна медична техніка.  Застосовуються отруйні речовини і агресивні рідини, а крім того вплив вірусних інфекцій, в тому числі COVID-19.

         У шкідливих і несприятливих умовах праці зайняті сотні тисяч працівників охорони здоров'я. У зв'язку з цим, особливої значущості набуває проблема охорони та зміцнення здоров'я самого медичного працівника, формування його ставлення до власного здоров'я та мотивації на здоровий спосіб життя.

         Питання здоров'я медперсоналу та його безпеки на робочому місці в даний час набули особливого значення, особливо в період поширення гострої респіраторної  хвороби COVID-19.

Звичне поняття про охорону праці  на робочому місці не відображає всього різноманіття шкідливих факторів, що впливають на медичних працівників.

         Рекомендації щодо створення безпечного лікарняного середовища:

  • дотримуватись вимог, викладених в наказах і нормативних документах з охорони праці, та забезпечення професійної безпеки в установах охорони здоров'я;
  • забезпечувати ефективний контроль за впливом шкідливих і небезпечних виробничих факторів на робочих місцях;
  • проводити вивчення причин травматизму та  професійної захворюваності медичних працівників;
  • запровадити нові форми організації праці, що дозволяють ефективно використовувати  творчий потенціал, раціонально використовувати робочий час, зменшити частку некваліфікованої праці, чітко розподілити відповідальність між усіма членами колективу та інші;
  • проводити заходи, спрямовані на оздоровлення медичного персоналу: створення кімнат відпочинку, психологічного розвантаження.

         На працюючих в установах охорони здоров'я впливають ті ж фактори, що і в будь-якій іншій галузі промисловості - захворюваність, умови та характер праці. Однак на медичний персонал більш ніж в інших галузях, впливають особливості професійної діяльності, особливо зараз, коли в усьому світі поширюється пандемія COVID-19.

         Медики відчувають велику інтелектуальне навантаження, несуть відповідальність за життя і здоров'я інших людей, щодня вступають в контакт з великою різноманітністю людських характерів, ця професія вимагає термінового прийняття рішень, самодисципліни, уміння зберігати високу працездатність в екстремальних умовах, мати високу стресостійкість. Нерідко лікувально-діагностичні, реанімаційні заходи, оперативні втручання проводяться в нічний час, що значно ускладнює працю медичного персоналу.

         Серед факторів, які можуть істотно вплинути на стан здоров'я медичного персоналу, одне з перших місць посідає інфікування респіраторною хворобою  COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, а також  іонізуюче, рентгенівське неіонізуюче випромінювання та ультразвук. У діагностичних і лікувальних маніпуляціях поряд з рентгенологами беруть участь хірурги, анестезіологи, травматологи, реаніматологи та середній медичний персонал.

Праця багатьох медичних працівників пов'язана з напруженням зору, тому дотримання вимог до освітлення робочих приміщень та робочих місць персоналу є важливим елементом раціональної організації праці.

         Також для медперсоналу достатньо високий ризик інфікування вірусними гепатитами, ВІЛ інфекцією, а сьогодні ще й COVID 19.

            Виникнення захворювання у медичного працівника залежить від підвищеної чутливості організму людини, відсутності, незастосуванні, або неефективності засобів індивідуального захисту, недосконалості інструментарію та обладнання.

         Контакт персоналу з потенційно небезпечними вірусами, хімічними речовинами, що використовуються в установах охорони здоров'я, може становити небезпеку для життя і здоров'я медичних працівників. Однією з особливостей професійної діяльності медичних працівників багатьох спеціальностей є контакт з інфікованими пацієнтами. Тому важливою умовою безпечної праці - є суворе дотримання Інструкцій з охорони праці, правильне застосування засобів індивідуального та колективного захисту відповідно до Стандартів медичної допомоги.

Медичний персонал має власні особливості трудового життя:

 - відчуває великі інтелектуальні та психологічні навантаження, стикаючись з різноманітністю людських характерів, з проявом болю, стражданнями. Завдання покладені на медичних працівників, роблять їх роботу надзвичайно багатогранною і дуже складною. У зв'язку з цим, посилюється вплив цілого ряду несприятливих професійних чинників, пов'язаних з умовами і характером праці медичного персоналу, які негативно впливають на стан їх здоров'я, приводячи до виникнення захворювань, втрати працездатності, інвалідності, а в ряді випадків - до безпосередньої загрози життю.

         Однією з неодмінних умов трудової діяльності медичних працівників - є здатність людини зрозуміти і контролювати умови своєї праці. А роботодавець, в свою чергу, повинен створити на робочому місці, в кожному структурному підрозділі, умови праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці,  відповідно до вимог Закону України «Про охорону праці», колективного договору.

Більмацьке відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Запорізькій області закликає медичних працівників, у першу чергу,  бути для пацієнта прикладом щодо належного ставлення до власного здоров'я, дотримуватися правил охорони праці, вакцинуватися від коронавірусної інфекції COVID-19.

Безкоштовну консультативну, методичну та інформаційну допомогу від спеціалістів відділення Фонду соціального страхування з питань повідомлення про нещасні випадки, їх розслідування, інших питань охорони праці  та соціального захисту застрахованих осіб  можна одержати у Сервісному центрі  з надання консультаційних послуг, який постійно функціонує у Більмацькому відділенні Фонду за адресою: вул. Центральна, 56 смт. Більмак, або за телефонами: (06147) 2-23-29, (06147) 2-23-07.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора