A A A K K K
для людей із порушенням зору
Смирновська громада
Запорізька область, Пологівський район

АТЕСТАЦІЯ  РОБОЧИХ  МІСЦЬ ЗА УМОВАМИ ПРАЦІ

Дата: 12.10.2021 10:10
Кількість переглядів: 286

       Атестація робочих місць за умовами праці – комплексна оцінка всіх факторів виробничого середовища і трудового процесу, супутніх соціально-економічних факторів, що впливають на здоров’я і працездатність працівників у процесі трудової діяльності.

         Атестація робочих місць за умовами праці проводиться на підприємствах і організаціях незалежно від форм власності й господарювання, комісією  підприємства,  де технологічний процес, використовуване обладнання, сировина та матеріали є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів, що можуть несприятливо впливати на стан здоров’я працюючих.

            Метою атестації робочих місць за умовами праці (далі-атестація робочих місць) є регулювання відносин між роботодавцем та працівниками, щодо реалізації їхніх прав на охорону здоров’я і безпечні умови праці  та  регулюється нормативними актами:

  1. Законом України «Про охорону праці» (редакція від 14.08.2021);
  2. Постановою Кабінету Міністрів України «Про порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці»  від 01.08.1992  №442;
  3. Методичними рекомендаціями для проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджених постановою Міністерства праці України від 01.09.1992 №41 і Головним Державним санітарним лікарем України .

Періодичність атестації встановлюється підприємством у колективному договорі, але не рідше одного разу на 5 років.

         Атестація робочих місць полягає у:

  • виявленні на робочому місці шкідливих і небезпечних виробничих факторів та причин, що їх створюють;
  • проведенні санітарно-гігієнічних досліджень факторів виробничого середовища, важкості та напруженості праці на робочому місці;
  • комплексній оцінці факторів виробничого середовища щодо відповідності їх характеристик стандартам, санітарним нормам і вимогам нормативно-правових документів;
  • обґрунтуванні віднесення робочого місця до категорії зі шкідливими умовами праці;
  • підтвердженні і встановленні права працівника на пільгове пенсійне забезпечення, додаткову відпустку, скорочений робочий день та інші пільги і компенсації залежно від умов праці;
  • перевірці правильності застосування Списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, що дають право на пільгове пенсійне забезпечення;
  • вирішенні спірних питань, які можуть виникнути між роботодавцем та працівниками щодо умов праці і оздоровлення.

     Атестація робочих місць за умовами праці в Україні проводиться у тому разі, якщо на виробництві є продукція, матеріали, сировина, техніка чи технології, які можуть бути шкідливими або потенційно небезпечними для здоров’я та життя працівників. Адміністрація підприємства повинна вивчити норми охорони та гігієни праці, щодо свого виробництва, а також проаналізувати наступне:

  • список №1, виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і  особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затверджений постановою Кабінету Міністрів України  від 24  червня 2016 року №461 – редакція 20.08.2019 (далі-Постанова №461);
  • список №2  виробництв, робіт, професій, посад і показників на роботах з  шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затверджений Постановою №461;
  • списки виробництв, робіт, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких  дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці, затверджені Постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.1997 №1290 ( в редакції 28.10.2016);
  • перелік виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, що дає право на скорочену тривалість робочого тижня, затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 21.02.2001 №163 ( в редакції 28.10.2016).

       До проведення атестації робочих місць залучають організації (науково-дослідні установи, експертно-технічні центри, лабораторії тощо ), які атестовані Міністерством охорони здоров’я України  та акредитовані в Україні, відповідно до встановленого порядку, які визначають рівні:

         - запиленості та загазованості шкідливими хімічними речовинами;

         - вібрації;

         - звукового тиску , шуму, ультразвуку;

         - параметри мікроклімату у приміщенні ;

         - біологічні фактори;

         - важкість і напруженість праці, робоча поза;

         - освітлення;

         - змінність роботи і т.д.

         Результати досліджень оформляються протоколами. У протоколах визначається гігієнічна оцінка умов праці шляхом співставлення фактично встановлених показників із нормативними, а також визначається рівень шкідливості та небезпечності кожного фактора виробничого середовища і процесу за критеріями, що визначені Гігієнічною класифікацією праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу, затвердженою Наказом  Міністерства охорони здоров’я України від 08.04.2014 №248  Про затвердження Державних санітарних норм та правил «Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу».

         На підставі даних протоколів досліджень заповнюється один із основних документів атестації - карта умов праці яка є узагальнюючим документом результатів атестації, в якій зазначається сумарна кількість шкідливих або небезпечних факторів з кожного рівня відхилення від нормативу.

         За результатами атестації складається перелік:

  • робочих місць, виробництв, робіт, професій і посад, працівникам яких підтверджено право на пільги і компенсації, передбачені законодавством;
  • робочих місць, виробництв, робіт, професій і посад, працівникам яких пропонується встановити пільги і компенсації за рахунок коштів підприємства згідно з ст. 26 Закону України «Про підприємства», і ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»;
  • робочих місць з несприятливими умовами праці, на яких необхідно здійснити першочергові заходи щодо їх поліпшення.

         Стаття 7 Закону України «Про охорону праці» встановлює право  працівників на  пільги і компенсації за роботу в шкідливих умовах праці, а  відповідне право повинно бути підтверджене результатами атестації робочих місць за умовами праці.

         Атестація робочих місць вирішує  питання:

  • надання додаткових днів відпустки;
  • збільшення заробітної плати;
  • надання спецодягу та інших засобів захисту;
  • надання спеціального харчування і медикаментів;
  • працівник може претендувати на спеціальну пенсію.

Матеріали атестації робочих місць є документами суворої звітності і зберігаються на підприємстві протягом 50 років. 

 

 

         У разі, якщо на підприємствах є шкідливі, небезпечні фактори, роботи, професії на робочих місцях і атестація не проводиться -  це  є грубим порушенням прав працівників та законодавства з охорони праці в Україні.

         В свою чергу працівники  також мають бути зацікавлені в проведенні атестації робочих місць, тому, що її проведення є правовою підставою надання їм пільг і компенсацій. В такому разі працівник може звернутися до суду і вимагати від роботодавця відшкодування  матеріального і морального збитку.

       У разі, якщо атестація робочих місць не проводилася, а підприємство несе витрати на виплату компенсацій (додаткові відпустки, підвищена оплата праці, придбання спецодягу та ін.), при перевірці можуть виникнути питання з приводу правомірності таких виплат(якщо це бюджетне фінансування).

     Таким чином,  атестація робочих місць за умовами праці  є обов’язковою за наявності шкідливих та небезпечних умов,  незалежно від того, є роботодавець юридичною особою чи приватним підприємцем, адже  її не проведення  може спричинити штрафи, призупинення роботи підприємства до усунення порушень у сфері охорони праці та кримінальну відповідальність.

      Більмацьке відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Запорізькій області звертається до всіх роботодавців громад з проханням провести атестацію робочих місць за наявності вищевказаних факторів, та умов, для отримання  працівниками пільг і компенсацій!   

 

Консультативну, методичну та інформаційну допомогу від спеціалістів відділення Фонду соціального страхування з питань повідомлення про нещасні випадки, їх розслідування, інших питань охорони праці  та соціального захисту застрахованих осіб  можна одержати у Сервісному центрі  з надання консультаційних послуг, який постійно функціонує у Більмацькому відділенні Фонду за адресою: вул. Центральна, 56 смт. Більмак, або за телефонами: (06147) 2-23-29, (06147) 2-23-07.

 

 

Більмацьке відділення управління  виконавчої дирекції Фонду соціального страхування у Запорізькій області

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора