A A A K K K
для людей із порушенням зору
Смирновська громада
Запорізька область, Пологівський район

Більмацьке відділення управління  виконавчої дирекції Фонду соціального страхування у Запорізькій області: МИ ПРАЦЮЄМО ДЛЯ ЛЮДЕЙ!

Дата: 31.08.2021 13:18
Кількість переглядів: 297

         Одним з основних завдань Фонду соціального страхування є здійснення заходів, спрямованих на запобігання нещасним випадкам, усунення загрози здоров'ю працівників, викликаної умовами праці. Ця робота покладається на страхового експерта з охорони праці, який вивчає стан умов, безпеки, охорони праці та профілактичної роботи на підприємствах, надає страхувальникам консультації у створенні та реалізації ефективної системи управління охороною праці, бере участь у навчанні, підвищенні рівня знань працівників,бере  участь у роботі комісій з розслідування нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

            Стан охорони праці на підприємстві, в першу чергу, залежить від роботодавця і посадових осіб, які вирішують питання охорони праці. Якщо для роботодавця пріоритетом є життя і здоров'я людей, які працюють на підприємстві, якщо він постійно покращує умови праці, приділяє увагу санітарно-побутовим приміщенням, забезпечує спецодягом та іншими засобами індивідуального захисту, а на посади спеціалістів з охорони праці призначені компетентні, відповідальні фахівці – тоді ймовірність виробничого травматизму та професійної захворюваності  буде меншою.

      В період карантину, в зв’язку з епідемічною ситуацією, спричиненою коронавірусом COVID-19, є обмеження щодо проведення перевірок стану охорони праці на підприємстві страховим експертом з охорони праці відділення. Це не означає, що роботодавцям можна розслабитися - життя і здоров’я працюючих завжди є головним, адже ніхто не відміняв ні Закону України «Про охорону праці», ні «Кодекс законів про працю України», інших нормативних актів, в яких чітко зазначено, що відповідальність за стан охорони праці покладається на роботодавця. Керівники добре знають, якщо на підприємстві стається нещасний випадок, створюється комісія з розслідування, яка детально з'ясовує обставини і причини нещасного випадку, обстежує місце нещасного випадку та прискіпливо вивчає всю документацію, а саме: щодо прийняття потерпілого на роботу, проведення інструктажів, навчання, медичних оглядів і т.д., тоді всі недоліки безперечно проявляються. Якщо на підприємстві не розроблена або не в повній мірі працює СУОП (система управління охороною праці), тоді відповідальність лягає повністю на роботодавця, якщо ж є чітко розроблена структура підприємства, штатний розклад, посадові інструкції, інструкції з охорони праці для працівників за професіями та видами робіт, тоді, при наявності вини підприємства, відповідальність лягає безпосередньо на керівника підрозділу, де стався нещасний випадок, а якщо є вина працівника (невиконання вимог інструкцій з охорони праці, перебування в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння, незастосування засобів індивідуального захисту (у разі їх наявності), тощо) - до відповідальності притягають його. Якщо працівник одержав тяжку травму, внаслідок якої наступила втрата працездатності, комісія з питань охорони праці підприємства  зменшує йому розмір одноразової допомоги, яка, разом з іншими страховими виплатами, проводиться Фондом соціального страхування відповідно до законодавства.

       Ці питання  висвітлюються страховим експертом з охорони праці Більмацького відділення управління  виконавчої дирекції Фонду соціального страхування під час проведення семінарів, зустрічей в організаціях з керівниками, спеціалістами з охорони праці, при наданні консультацій та роз'яснень. Особливо важливим у сьогоднішніх умовах є те, що Фонд соціального страхування став для підприємства помічником, а не контролюючим органом. Адже наше спільне завдання з роботодавцями попередити настання непередбаченої події, тобто запобігти нещасному випадку на виробництві, створювати безпечні умови праці, розробляти необхідні нормативні  акти з охорони праці, що діють у межах підприємства, установи та заходи, які необхідно вжити для усунення виробничих небезпек та ризиків. Пропаганда безпечних методів роботи формує у працівника чітку психологію щодо дотримання правил безпеки на робочому місці, та зменшує випадки травмування на виробництві.                     

 

Роботодавці, бережіть  життя і здоров’я своїх працівників!

Дотримуйтеся правил охорони праці!!!

Консультативну, методичну та інформаційну допомогу від спеціалістів відділення Фонду соціального страхування з питань повідомлення про нещасні випадки, їх розслідування, інших питань охорони праці  та соціального захисту застрахованих осіб можна одержати у Сервісному центрі  з надання консультаційних послуг, який постійно функціонує у Більмацькому відділенні Фонду за адресою: вул. Центральна, 56  смт. Більмак, або за телефонами: (06147) 2-23-29, (06147) 2-23-07.

 

 

Більмацьке відділення управління  виконавчої дирекції Фонду соціального страхування у Запорізькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора