A A A K K K
для людей із порушенням зору
Смирновська громада
Запорізька область, Пологівський район

Заступниця голови облдержадміністрації Олена Теряєва проінспектувала роботу ковідного госпіталю на базі Запорізької міської лікарні № 7

Дата: 20.11.2020 09:42
Кількість переглядів: 479

Вчора в деяких ЗМІ з'явилась фейкова інформація стосовно того, що запорізькі медики масово звільняються з лікарень, а хворих приймають у медичних закладах не в палатах, а у коридорі. Проте ця інформація не відповідає дійсності. Сьогодні, 18 листопада, заступниця голови облдержадміністрації Олена Теряєва перевірила запорізьку міську лікарню №7, яку перепрофільовано в ковідний госпіталь, наявність вільних ліжок та забезпеченість ліжок киснем, наявність черг в поліклініці.

Сьогодні Запорізьку міську лікарню № 7 перепрофільовано під ковідний госпіталь. Всі стаціонарні відділення – 130 ліжок. В поліклініці закладу ведуть прийом пацієнтів тільки вузькі спеціалісти. Що важливо, прийом організований так, що хворі з ковідом з іншими пацієнтами не зустрічаються.

Щодня із підтвердженим діагнозом COVID-19 до лікарні госпіталізується 8-10 пацієнтів. За повідомленням керівництва лікарні, коли були розгорнуті додаткові ліжка в інших міських лікарнях, навантаження на медзаклад зменшилося і з’явилися вільні місця.

Нині у лікарні із 130 ліжок 50% забезпечені киснем – 45 ліжок за рахунок централізованої кисневої мережі і 15 ліжок з кисневими концентраторами. Усі хворі, що потребують кисневої підтримки, мають можливість її отримати. Лікарня обладнана 4 кріоциліндрами, що поповнюються медичним киснем щоденно. Крім того, за рахунок місцевого бюджету лікарня отримала додатково 150 тис. грн для закупівлі ще одного кріоциліндра. За рахунок державної субвенції медичний заклад отримав 500 тис. грн. За ці кошти вже тривають роботи із розширення кисневої мережі та створення додаткових 25 стаціонарних кисневих точок, а також реконструкція кисневої рампи. Також до кінця місяця лікарня отримає 60 нових кисневих концентраторів за рахунок міського бюджету. Спільними зусиллями облдержадміністрації та міської влади киснем будуть забезпечені усі 130 ліжок, крім цього, лікарня буде мати резерв.

Заступниця голови ОДА Олена Теряєва додатково прокоментувала ситуацію із ліжковим фондом для лікування хворих на COVID-19 у медичних закладах Запорізької області.

? На даний час маємо керовану ситуацію. Департамент охорони здоров’я облдержадміністрації щоденно моніторить інформацію щодо можливостей медичної мережі області. В області розгорнуто ліжка для лікування хворих на ковід. Протягом останніх діб індикативний показник завантаженості ліжок – 60-64%. Натепер є вільними 559 ліжок, наприклад, в Запоріжжі – 140, в Бердянську – 30, в Мелітополі – 34. Станом на 18 листопада забезпечено киснем ліжко, це 54% від всіх, що виділені зараз для лікування хворих з ковід. Рішенням регіональної ТЕБ НС від 06 листопада затверджено план розгортання додаткових 409 ліжок. Найближчим часом будемо мати ліжок під ковід. Відповідні територіальні ТЕБ НС затвердили план розгортання додаткових ліжок в медичних закладах на своїх територіях. Плануємо в цілому в Запорізькій області розгорнути ліжка, що складають 50% від загального ліжкового фонду за мінусом спеціалізованих ліжок.

Для збільшення кисневого забезпечення ліжок, виділених під ковід, і надання допомоги медичним закладам із державного бюджету надійшло дві субвенції. 25,151 млн гривень – перша субвенція, друга – майже 31,5 млн гривень. Перша державна субвенція розподілена по медичним закладам і вже маємо результати. Створено 307 додаткових кисневих точок. Наприклад, Мелітопольска багатопрофільна лікарня зробила 80 додаткових точок, Оріхівська багатопрофільна лікарня + 24 точки, Вільнянська лікарні + 14 кисневих точок. Створений мобільний кисневий парк із 300 кисневих концентраторів для направлення в медичні заклади, що працюють з ковідом. За два дні вони вже будуть працювати в 14 медичних закладах, які мають дефіцит кисню на даний час з урахуванням перебування пацієнтів з важким станом. Робота по кисневому забезпеченню продовжується цілодобово, – наголосила Олена Теряєва.

Олена Теряєва також підкреслила, що лікарні області, де приймають пацієнтів з COVID-19, забезпечені медичними препаратами для лікування ковіду, а також засобами індивідуального захисту для медичних працівників. Цю тезу підтвердила і директорка міської лікарні № 7 Ірина Смирнова. З її слів, у закладі є всі потрібні медичні препарати відповідно до протоколу лікування хворого на COVID-19. Ліки пацієнти самостійно не купують. За потреби родичі пацієнтів приносять в лікарню памперси та інші засоби для догляду за хворими.

Крім того, Ірина Смирнова зазначила, що з початку пандемії, коли в суспільстві панував страх, із лікарні звільнилося близько 40 співробітників, із них - двоє лікарів. Але згодом, коли паніка зменшилася, штат лікарні знову укомплектований і потреб у персоналі немає. Також, ті лікарі, що працюють із хворими на ковід, отримують доплати у повному обсязі. В загальній сумі за місяць роботи лікарі, яким передбачена доплата у 300%, отримують від 30 до 40 тис. грн заробітної плати. Усі виплати проходять регулярно, вчасно та у повному обсязі.

Окремо Олена Теряєва прокоментувала епідситуацію, що склалася на сьогодні у Запорізькій області. Так, за минулу добу в Запорізькій області зареєстровано – 706 випадків інфікування на КОВІД, по кількості нових випадків за добу наша область, на жаль, серед регіонів з найбільш високим темпом розповсюдження інфекції. Показник захворюваності становить 532 на 100 тис населення. По всім 25 адміністративним одиницям області рівень захворюваності перевищує базовий. Сумарно в області 20732 лабораторно підтверджені випадки, серед захворівших - медичний працівник. Також за минулу добу одужало 237 хворих.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора