A A A K K K
для людей із порушенням зору
Смирновська громада
Запорізька область, Пологівський район

Про правила безпеки життєдіяльності  в осінньо-зимовий період

Дата: 14.11.2019 08:56
Кількість переглядів: 752

ДСНС УкраїниНайвища цінність суспільства - людина. Проте з кожним роком збільшується кількість факторів, які негативно впливають на її життя і здоров'я. В більшості випадків ці фактори породжуються самою людиною: науково-технічним прогресом, діяльністю людини, її необачним поводженням з природою. Пожежа - це одне з найбільш розповсюджених небезпечних явищ, які виникають внаслідок легковажного відношення людей, зокрема дітей, до вогню.

Щороку з настанням осінньо-зимового періоду через елементарне недотримання та нехтування правилами пожежної безпеки при користуванні нагрівальними електро- та газовими приладами, а також при експлуатації пічного опалення збільшується кількість пожеж, травмування та загибель людей на них.

Так, 26 серпня у м. Бориспіль Київської області на другому поверсі двоповерхового житлового будинку на 8 квартир стався вибух побутового газу, без послідуючого горіння, внаслідок чого госпіталізована одна особа пошкодженно вікно квартири.

03 жовтня о 10:38 до Служби порятунку “101” надійшла інформація про вибух побутового газу у двоповерхому гуртожитку в м. Дергачі Харківської області.

По прибуттю на місце події рятувальники встановили, що вибух стався в приміщенні кухні на першому поверсі гуртожитку, але ознак горіння не спостерігалось. Там знаходився потерпілий мешканець кімнати,  1947 року народження, котрий отримав термічні опіки половини тіла. Чоловіка негайно передали працівникам швидкої допомоги. Крім цього, в момент вибуху на кухні знаходилась 47 річна жінка, котра також отримала опіки. Жінка самостійно покинула гуртожиток до прибуття рятувальників.

Проблема неправильного використання електронагрівальних приладів існує завжди. Люди дуже часто забувають вимикати нагрівачі, виходячи з помешкання, або лягають спати. Саме в цей час, коли нагрівальні прилади знаходяться без нагляду, постає реальна загроза виникнення пожеж. Адже неможливо передбачити перепади напруги, перевантаження у електромережі або коротке замикання.

Співробітники ГУ ДСНС України у Запорізькій області звертаються до громадян з проханням в осінньо-зимовий період дотримуватись елементарних правил пожежної безпеки та нехай тепло у Вашому домі буде безпечним!   

Згідно правил пожежної безпеки в Україні:

  • перед початком опалювального сезону теплові мережі, які розташовані у приміщеннях, котельні, теплогенераторній калориферні установки, печі та інші опалювальні прилади мають бути перевірені й відремонтовані. Несправні опалювальні пристрої не повинні допускатися до експлуатації;
  • очищення димоходів та печей від сажі потрібно проводити перед початком, а також протягом усього опалювального сезону, а саме:

опалювальних печей періодичної дії на твердому та рідкому паливі - не рідше одного разу на три місяці;

печей безперервної дії - не рідше одного разу на два місяці;

  •   попіл і шлак, які вигрібають з топки, необхідно заливати водою та виносити в місця, спеціально для цього відведені;
  • улаштування тимчасових печей у приміщеннях забороняється;
  • електророзетки, вимикачі, перемикачі та інші подібні апарати повинні встановлюватися на не горючі основи (конструкції) або з підкладанням під них суцільного негорючого матеріалу, що виступає за габарити апарата не менше ніж на 0,01 метра
  • у всіх незалежно від призначення приміщеннях, які після закінчення роботи замикаються і не контролюються черговим персоналом, з усіх електроустановок та електроприладів, а також з мереж їх живлення повинна бути відключена напруга (за винятком чергового освітлення, протипожежних та охоронних установок, а також електроустановок, що за вимогами технології працюють цілодобово)

Під час експлуатації пічного опалення та електрообладнання не допускається:

У разі виявлення ознак пожежі (горіння) кожний громадянин зобов’язаний:

 Посадова особа об’єкта, що прибула на місце пожежі, зобов’язана:

 З прибуттям на пожежу пожежно-рятувальних підрозділів повинен бути забезпечений безперешкодний доступ їх на територію об’єкта, за винятком випадків, коли чинним законодавством встановлений особливий порядок допуску.

Після прибуття пожежно-рятувальних підрозділів адміністрація та інженерно-технічний персонал підприємства, будинку чи споруди зобов’язані брати участь у консультуванні керівника гасіння пожежі з приводу конструктивних і технологічних особливостей об’єкта, де виникла пожежа, прилеглих будівель та пристроїв, організувати залучення сил та засобів об’єкта до вжиття необхідних заходів, пов’язаних із ліквідацією пожежі та попередженням її поширенню.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора