A A A K K K
для людей із порушенням зору
Смирновська громада
Запорізька область, Пологівський район

Всесвітній день боротьби зі СНІДом.

Дата: 03.12.2018 16:26
Кількість переглядів: 1753

Всесвітній день боротьби зі СНІДом, який традиційно щороку відзначається  1 грудня,  покликаний продемонструвати міжнародну солідарність по зниженню тягаря на людей, які живуть з ВІЛ та хворих на СНІД,  підвищенню глобальної поінформованості населення щодо ВІЛ/СНІДу.

Цей день, який проходить під девізом: «Не будьте дитиною – зробіть  тест на ВІЛ», привертає увагу засобів масової інформації, громадськості та кожної людини до права на власне здоров’я, сприйняття заходів профілактики щодо попередження цієї хвороби.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я та ЮНЕЙДС у світі з ВІЛ-інфекцією живе близько 36,9 млн. людей, з них 1,8 млн. дітей  віком до 15 років, 21,7 млн. людей отримують антиретровірусне  лікування.

Україна залишається регіоном з високим рівнем поширення ВІЛ. За офіційними даними ДУ «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України» в країні  за період з 1987 по жовтень 2018 року  офіційно зареєстровано 330 415 випадків ВІЛ-інфекції серед громадян України, у тому числі 109 437 випадків захворювання  на СНІД та 47 646  випадків смерті від захворювань, зумовлених СНІД. 

За весь період епідеміологічного нагляду за ВІЛ-інфекцією – з 1987 по жовтень 2018 рік у Запорізькій області було зареєстровано 9621 випадків ВІЛ-інфекції, у тому числі 3992 випадків захворювання на СНІД і 1798 випадків смерті від СНІД. Станом на 01.11.2018 р.  у Запорізькій області антиретровірусну терапію  приймають  3319 хворих на ВІЛ /СНІД, з них 60 дітей.

ВІЛ-інфікована людина - це носій вірусу, здатний заражати здорову особу. Зараження відбувається коли вірус з організму ВІЛ-інфікованого разом з кров`ю, спермою чи виділенням піхви, або з грудним молоком матері потрапляє в кров здорової людини чи дитини.

 

Вірус передається:

- при статевих стосунках з ВІЛ-інфікованою особою;

- через кров (спільні шприци та голки при внутрішньовенному введенні наркотичних речовин, забруднений кров'ю нестерильний медичний інструмент);

- дитині від ВІЛ-інфікованої матері (під час вагітності, пологів чи годування грудним молоком).

Підступність ВІЛ-інфекції полягає у тому, що після зараження людина може довгий час (8-10 років і більше) не відчувати ознаків хвороби, вважати себе здоровою і водночас заражати інших.

Хоча ВІЛ і вражає весь організм, але до цього часу не доведена можливість інфікування людини через піт, сечу, сльози, слину, оскільки кількість вірусу в цих рідинах надзвичайно мала. Хвороба не передається побутовим шляхом: через повітря при чханні, кашлі, при спільному проживанні, роботі в одному приміщенні, користуванні посудом. Не треба боятись подати руку чи обійняти інфіковану і хвору людину, не страшні також дружні поцілунки, якщо на губах відсутні виразки чи тріщинки. Безпечним щодо зараження ВІЛ є спільне відвідання місць громадського користування - лазні, сауни, басейну, туалету. ВІЛ/СНІДом не можна заразитись в громадському транспорті.

На сьогодні ВІЛ-інфекція не має радикальних засобів лікування, тому головною зброєю в боротьбі з поширенням вірусу є попередження нових випадків інфікування. У зв`язку з цим, необхідно:

- вести здоровий спосіб життя;

- уникати випадкових статевих контактів, особливо з особами, що вживають наркотики;

- пам`ятати, що венеричні хвороби підвищують ризик інфікування ВІЛ, а тому їх потрібно терміново лікувати;

- не застосовувати вже використані, брудні шприци та голки;

- знати, що вагітні ВІЛ-інфіковані жінки можуть запобігти народженню ВІЛ-інфікованої дитини, якщо вони своєчасно стануть на облік в жіночій консультації.

Робота з протидії поширенню ВІЛ – інфекції/СНІДу багатогранна та потребує залучення працівників охорони здоров'я, соціальних служб, громадських урядових та неурядових організацій, пересічних громадян.

Пам’ятайте, що вся інформація стосовно ВІЛ-інфікованої особи є конфіденційною.

Маніфестації та ходи зі свічками, конференції, брифінги, дискусії, профілактичні кампанії з висвітленням в ЗМІ, - все це невід'ємні заходи, які традиційно організовуються в честь проведення Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом протягом уже майже трьох десятиліть.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора