A A A K K K
для людей із порушенням зору
Смирновська громада
Запорізька область, Пологівський район

Село Смирнове відзначило 210-у річницю свого заснування

Дата: 05.11.2015 16:10
Кількість переглядів: 2776

Фото без описуВ першу суботу жовтня у смирновському будинку культури відбулася урочистість, приурочена 210-й річниці заснування села. 

На подвір’ї перед головним входом у будинок культури були розташовані столики для відпочинку, палатки, де можна було придбати щось попоїсти, дерев’яні гойдалки та батути для малечі і не тільки.

Святкова атмосфера починалася саме звідси. У фойє головного корпусу БК можна було ознайомитися із творчими працями та витворами мистецтва місцевих майстрів, школярів та молоді. Були представлені виставки робіт Панченка Г.І. із дерева, Орищука В. С. та Дзюби І.І. із металу, картини із бісеру Кузьменко Л. В., виставка конкурсних малюнків  до дня села.

У святковій залі ніде яблуку було впасти. Патріотично прикрашена сцена рушниками, віночками, різнокольоровими стрічками, жовто-блакитним прапором і кульками, стояв великий мультимедійний екран, де періодично показували історичні та пам’ятні моменти та відео-сюжети із життя смирновців. 

Відкрив ювілейне свято голова Смирновської сільської ради Романюк О.Я. Теплими словами привітання до всіх присутніх Олександр Ярославович висловив вдячність односільчанам за самовіддану працю, любов, вірність та високий внесок у добробут і розвиток рідного села, хто не тільки на словах, а й конкретною справою прикрашає спільну домівку. Запевнив, що сумісними зусиллями та небайдужим ставленням до роботи посприяємо швидкому процвітанню та розвитку нашої території.

Гордиться смирновська земля своїми трударями, вихідцями з села, людьми, які прославляють  рідний край своєю натхненною працею. Привітав із ювілеєм односільчан  директор ТОВ « Агрофірми «40 років Жовтня» Шульга В.М. Він подякував  усьому колективові та працівникам агрофірми за їх клопітку та сумлінну працю і внесок у розвиток сільського господарства, зазначив, що наше село тримається на плечах кожного трудівника. Після виступу гостей, голова сільської ради дарував кожному коровай і сувенір з місцевою символікою.

До вітального слова запросили голову Куйбишевської районної державної адміністрації Попова А.В. Почесними грамотами за багаторічну сумлінну працю та активну громадську позицію Артем Вікторович нагородив колектив агрофірми «40 років Жовтня», а також Берегового С.В., Скрибця В.І., Ткалю О.Я., Майорова В.А., а дитячому садочку «Колосок» подарував сертифікат на придбання склопакету на одне вікно, сільській амбулаторії - небулайзер (інгалятор), а жительці Дорошенко Т.А. – слуховий апарат. 

Свої поздоровлення висловив і голова Куйбишевської районної ради Савчук Ю.В. Він нагородив грамотою територіальну громаду села Смирнове за вагомий внесок у соціально-економічний розвиток Куйбишевського району і розбудову місцевого самоврядування у розв’язанні актуальних проблем. На знак благополуччя подарував ікони.

Привітав ювілярів депутат Запорізької обласної ради Леус Г.В., у  Смирновську сільську раду подарував бензопилу. На свято завітав представник народного депутата України Пономарьова О.С. - Бабанін О.О. Від імені народного депутата та багатотисячного колективу Бердянського ТОВ Райагрокомснабу висловив найкращі побажання громаді  та приготував розважальний подарунок (батути та солодка вата) маленьким мешканцям на честь 210-ої річниці села. 

Ювілей села цього року співпав з незабутньою датою в історії країни – 70-річчям Великої Перемоги та Днем визволення села від нацистських загарбників.

На сьогоднішній день учасників бойових дій Великої Вітчизняної війни в селі залишилося лише двоє – Саєнко В.О. та Марочко М.М. На території сільської ради проживають солдатські вдови, воїни-афганці. Зі словами безмежної вдячності ведучі звернулися до тих людей, які витримали важкий іспит на мужність. Згадали також і тих бійців, котрі в сьогоднішній непростий час для нашої батьківщини вірно служать та виконують свій священний обов’язок в лавах Збройних Сил України.  Під супровід пісні «Зажгите свечи», у виконанні Мілани Вітер, на сцені учасники запалюють свічки.

Хвилиною мовчання вшановують пам'ять всіх, хто поліг у війні, та відправляють делегацію покласти вінок до пам’ятника загиблим воїнам. До привітань та побажань миру долучилися представники військової частини. Теплими словами згадали та подякували за активну діяльність у допомозі українській армії загін місцевої самооборони «Берда». Одна із бійців наголосила, що іноді доводиться переживати скрутні негативні моменти, аби відчути, яка ми велика українська сила.

Любов до Батьківщини прищеплюється з малечку. На сцену вийшли школярі Смирновської ЗОШ із бадьорими патріотичними віршами про наш край. Варто відмітити, що Смирновська школа в цьому році теж відзначає дві визначні дати – це 110 років з дня її побудови та 160 - з моменту заснування освіти в тогочасному селі Попівка. Розповіла про моменти шкільного життя, згадала історичні відомості, висловила подяку усім, хто надавав підтримку маленькій країні знань – завуч цієї школи Мойшевич О.І.

До ювілею свята було оголошено творчий конкурс малюнків «Моє село, для мене ти єдине». Журі визначило переможців кращих робіт. Для нагородження запросили директора Олексіївської ЗОШ, Котенка А.Л. Розігрувалося три призові місця.  У номінації до 12 років переміг учень третього класу Смирновської ЗОШ  Головатий Руслан, у номінації до 18 років виграла учениця сьомого класу Олексіївської ЗОШ  Дорошенко Віка, у категорії від 18 років здобула перемогу Худолеєва О.С.. Анатолій Левкович привітав переможців та вручив кожному подяки і призи.

З нагоди професійного дня вчителя, колективам викладачів обох шкіл було вручено подарунки.

Фото без описуУсім відомо, що діти – наше майбутнє. І доки буде жити дитинство – доти буде продовжуватися рід людський. В цьому році смирновська родина поповнилася на 14 немовлят. Це – Сингур Улянка, Перепелиця Ілюша, Івченко Костенька, Рядова Ніночка, Вакал Санечка, Шутов Саша, Єрмак Марійка, Прохорова Женя, Полторацький Дениска, Харченко Іринка, Слівінський Дениска, Шиш Іванко, Прохоров Ваня і Полегенько Оленка – найменша, поки що, мешканка села. Їй  на згадку вручили великого плюшевого ведмедика.  

У великій пошані залишаються і люди поважного віку, чиї скроні вкрила сивина, чиї руки в мозолях і чия мудрість життєва є повчальною книгою для молодого покоління. Так довгожителями нашого села є  Будник Є.П., Вакал Р.П., Калініченко І.М., Голінько В.М., Бобкова В.А., Чопко Т.А., Писанець Г.І.. Найстарша місцева жителька, Білоцицька А.М., в цьому році відсвяткувала 100-річний ювілей. 

Побажання сімейного затишку та благополуччя було сказано і нашим щасливим молодятам. Молоді подружжя села – Буц Руслан та Анна, Федорови Олександр та Наталя, Полегенькі Олександр та Ріта, Сідой Сергій та Анна, Кришталі Руслан та Марина, Ставицькі Владислав та Дарина. 

В святкову днину згадали про родини, які виховали діточок, діждалися онуків та правнуків, і дожили разом до сивини. Це сімї: Голінька Василя Михайловича та Катерини Миколаївни, Кириченка Миколи Сергійовича та Ніни Андріївни, Кузьменка Миколи Федоровича та Валентини Іллівни, які прожили в парі більше 55 років. А найдовше пройшли по життю пліч-о-пліч подружжя Мануйло Володимир Дмитрович та Клавдія Дмитрівна. Цього року вони відсвяткували своє діамантове весілля – 60 років разом. Ювілярам вручили теплий подарунок.

Відзначили всіх працівників соціальних сфер – амбулаторії загальної практики та сімейної медицини ( завідуюча Голобородько О.І), фельдшерсько-акушерського пункту (Савицька С.І. та Єрмак Є.М.), відділення поштового зв’язку (Кузьменко С.О., Шевченко В.М. та Бідник Л.П.), колектив дитячого навчального закладу «Колосок» (Каретник О.В.).

Слова вдячності пролунали і смирновським спортсменам, тренерам і талановитим наставникам – Береговому С.В. і Табії О.О. Їхні вихованці прославляють наш край на всю країну та навіть за її межами. Показові виступи та майстерність їх учасників можна було спостерігати по закінченню концерту на стадіоні і на площі перед будинком культури.

Танцями та піснями колоритну атмосферу глядачам, упродовж усього концерту, дарували самодіяльні виконавці, гості сусідніх сіл: Віктор Підсадній, Тетяна Ємченко (директор Комиш-Зорянського селищного будинку культури), танцювальний  колектив «Сонечко» та дует «Ритм» Титовського СБК, солісти Білоцерківського СБК – Віталій Проценко та Наталя Васильєва, фольклорний колектив «Гусарочка» разом із привітаннями голови Гусарківської сільської ради Слабишевої Н.Ю.,  Тетяна Шебеда та Світлана Бабенко (артисти народного театру естрадних мініатюр «Усмішка» Титовського СБК) повеселили глядачів кумедною сценкою «Пенсіонери майбутнього», артисти Олексіївського сільського будинку культури – Віка Кириченко, Каріна Манойло.

Авторами та ведучими були Мілана Вітер (завідуюча районним організаційно-методичним центром) та Лариса Кузьменко (художній керівник Олексіївського СБК).

Після ювілейного концерту на площі біля смирновського будинку культури продовжували лунати пісні, вірші, танці. Був проведений конкурс по перетягуванні канату, показовий виступ юних дзюдоїстів і святкова лотерея, де окрім звичайних призів розігрувалися призи, надані  ТОВ «Агрофірма « 40 років жовтня» - телята, поросята,мука, олія і насіння соняшнику. Окрема подяка всім, хто сприяв організації у проведенні урочистості з нагоди 210-ої річниці Смирнового. 

Хай живе і процвітає Смирновська територіальна громада!

Антоніна Романюк


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора