A A A K K K
для людей із порушенням зору
Смирновська громада
Запорізька область, Пологівський район

Бердянському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги виповнюється 2  роки!

Дата: 12.06.2017 13:16
Кількість переглядів: 836

Бердянському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги виповнюється 2  роки!
Як часто кожен з нас стикається з різними правовими нормами при вирішенні трудових, земельних, житлових або соціальних питань? Дійсно, законів є багато і пересічному громадянину України для вирішення тієї чи іншої життєвої ситуації досить складно самому розібратися в законодавстві. Навіть якщо людина і знайшла необхідний закон, то це ще не означає, що вона отримала відповідь на своє запитання. Адже в більшості випадків без сторонньої допомоги фахівця-правника пересічному українцю не вдасться вирішити свою проблему. Особливо це стосується соціально незахищених верств населення. Враховуючи це, актуальним є питання отримання безоплатної правової допомоги.

         Статтею 59 Конституції кожному громадянину України гарантовано право на правову допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Якщо право на правову допомогу закріплене в Конституції України, то українці повинні мати змогу, в разі необхідності, її отримати? Саме це стало можливим з прийняттям Закону України «Про безоплатну правову допомогу». В нашій державі, нарешті, зроблено перші кроки до створення механізму реалізації конституційного права кожного на правову допомогу, що забезпечить належне виконання Україною її міжнародних зобов'язань у сфері прав людини та запровадить європейські стандарти з надання правової допомоги та доступу до правосуддя. Реалізація впровадження системи безоплатної правової допомоги відбувається поетапно.

З 01 липня 2015 року по всій території України в рамках програми «Кожен має право на захист» розпочали свою роботу 100 місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, в тому числі у місті Бердянську. Головною метою створення центрів є забезпечення  рівного доступу осіб до правосуддя, а саме: надання безоплатної вторинної правової допомоги у цивільному та адміністративному процесах, а також у кримінальному провадженні особам, якщо вони виступають в якості потерпілого, свідка, цивільного позивача, цивільного відповідача для цілої низки соціально незахищених категорій громадян (інвалідам, малозабезпеченим особам, дітям-сиротам, учасникам бойових дій, внутрішньо-переміщеним особам тощо).

Два роки життя - це багато чи мало? На наш погляд, це перша значима віха в історії кожної молодої організації. Ці 2 роки промайнули в напруженій праці, в прагненні допомогти людям - надати якісну правову допомогу. Саме тому колектив місцевого центру вважає, що відлік часу потрібно вести не тільки в днях і місяцях, а й в кількості прийнятих клієнтів, які кожного дня двох років звертались до місцевого центру за допомогою. А таких чимало!

Дуже часто, приходять вкрай розгублені громадяни, які не знають, що робити, оскільки до звернення в місцевий центр, вони оббігали вже всі можливі інстанції, починаючи від комунальних господарств, місцевої влади та закінчуючи судом. Траплялись випадки, коли працівникам місцевого центру вдавалось допомогти вирішити питання у позасудовому порядку. Інколи, місцевий центр виступає посередником, який допомагає сторонам конфлікту налагодити спілкування та проаналізувати конфліктну ситуацію таким чином, щоб вони самі змогли обрати той варіант рішення, який би задовольняв інтереси і потреби усіх учасників конфлікту.

 

Так, кожен мешканець м. Бердянськ або іншого району і міста Запорізької області у разі неможливості самостійно звернутись до Бердянського центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги може скористатись сервісом «Бібліоміст», який надає  можливість отримати юридичну консультацію або відповідь на проблемне питання правового змісту за допомогою скайп-зв'язку. Для цього лише потрібно завітати до районної бібліотеки, яка підключена до сервісів програми «Бібліоміст», за відповідним профілем berdyansk_center подзвонити у місцевий центр або скористатись скайпом не виходячи з дому.

Також є можливість громадян направити звернення на електронну пошту центра: berdyansk.zaporizhya@legalaid.gov.ua.

Двері Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги відчинені для усіх громадян, права та законні інтереси яких були порушені. Ми чекаємо на Вас за адресою: м. Бердянськ, вул.Свободи,115/Богуславського, 8 1й-поверх (будівля санепідемстанції), часи роботи пн-пт: 8.00 - 17.00 без перерви. Телефони: (06153) 4-89-43, 4-89-42, 0950209918, 0960079909.

З 1 вересня 2016 року в кожному районі і місті України як відокремлені підрозділи місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги запрацювали бюро правової допомоги.

В Більмацькому районі відкрито бюро правової допомоги.  В ньому кожен зможе скористатись електронними сервісами Міністерства юстиції України та отримати безоплатну первинну правову допомогу - правову інформацію та консультації. Соціально незахищені громадяни тут же матимуть доступ і до безоплатної вторинної правової допомоги - складання процесуальних документів та представництва в суді.

         В переддень річного ювілею дуже хочеться зосередитись на діяльності саме Бердянського центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та з’ясувати яких успіхів вдалось досягти вже сьогодні.

По-перше, за 2 роки роботи ми утворили дійову команду молодих кваліфікованих, творчих та ініціативних працівників.

По-друге, пріоритетом в роботі місцевого центру є індивідуальній підхід к кожному клієнту, який завітав до центру.

По-третє, чітко бачимо перспективу свого розвитку та головні напрямки роботи на майбутнє: Бердянський центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги повинен стати для мешканців м. Бердянська та Бердянського району осередком нових можливостей реалізувати свої законні права; дієвою структурою реагування на всілякі спроби порушити законні права та інтереси громадян.

З нагоди другої річниці з дня утворення Бердянського центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги хочемо щиро привітати всіх працівників  місцевих центрів в Україні та наших клієнтів!

Від усієї душі дякуємо кожному за співпрацю, за досвід, який ми отримали завдяки вашій допомозі, за ті маленькі, а інколи і великі перемоги, які відбулися за 2 роки! Дякуємо за те, що ці 2 роки ми були разом! І скільки нового у нас з вами попереду!?

Бажаємо всім нам порозуміння, мудрості, толерантності, терпіння, поваги, здійснення задумів, успіхів та процвітання!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора